Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2016 08:43 - Разходка в миналото
Автор: southofreason Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1823 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Антарктида може да напомня забулена в бял воал и мистерии монахиня, скромна, мълчалива, оттеглена от света, отдадена на съзерцание, неангажирана в шумотевиците и дребнавостите на планетата. Да, наистина така изглежда. Сега. Обаче питайте някой геолог и той с многозначителна усмивка, ще ви разкаже, че тя е всъщност жена с минало. Бурно, старателно забравено, но не съвсем успешно прикрито, цветисто и неочаквано минало. Оттеглила се е в монашество и съзерцание едва напоследък и се преструва много добре, но историята на скандалната й младост е запечатана в недрата на скалите, макар и добре затисната с километрични ледове. Открита за свободен прочит от всеки, който може да чете. Въпреки, че геоложките изследвания в Антарктида са силно затруднени от факта, че почти целият континент е постоянно покрит с дебел слой лед и абсолютно недостъпен, съвременните техники, като дистанционно сондиране, гео-радари и спътникова фотография започват да разкриват структурите под ледената покривка. А на Ливингстън срамежливата кокетка дори е повдигнала леко кристалния кринолин и е разкрила игриво глезени за любопитните воайори (геолози и други).

В геоложко отношение Западна Антарктида наподобява планинската верига на Андите в Южна Америка. Докато Източна Антарктида е геоложки разнородна и някои от скалите й са образувани преди повече от 3 милиарда години. Почти най-старите на планетата! В основата ѝ е континенталния щит, върху който са разположени разнородни по-млади скали, като пясъчници, варовици, въглища и шисти, образуващи Трансантарктическите планини.

Един от главните интереси на геолозите са полезните изкопаеми. Най-значимите такива открити досега на Южния континент са въглищата. В планините Принц Чарлз има също значителни залежи от желязна руда. Но най-ценните ресурси на Антарктида се намират в континенталния шелф, най-вече нефт и природен газ, открити през 1973 година в море Рос. Разбира се използването на природните ресурси на Антарктида е забранено до 2048 година с Протокола за екологична защита към Антарктическия договор. Но дотогава геолозите могат да си чоплят и теоритизират на воля.

Чакай, чакай! Какви въглища, какъв нефт и газ?? Те са органични въглеводороди. Каква ти тук органика в стерилната Антарктида?! Много добре, Уотсън! Хъ-хъм (или както там се пише с букви дискретното покашлюване), дама с минало, както вече стана дума. Родена на екватора преди 600 милиона години, в многодетното семейство на древния супер-континент Гондвана, Антарктида била съединена с Австралия, Африка, Индия, Нова Зеландия и Южна Америка в здрава сестринска връзка и имала разкошно тропическо детство. Пищна растителност, животни, динозаври, коралови рифове – нищо не липсвало на невръстната Антарктида. По някое време Западна Антарктида даже частично попада в Северното полукълбо. (Е, това е било доста преди възникването на египетската цивилизация, така че едва ли е станало повод за построяване на мистериозните антарктически приамиди, които се привиждат на разни хора днес.) После центърът на Гондвана се придвижва на юг към Южния полюс. И тогава започва първото заледяване на Антарктида – преди около 360 милиона години. После обаче климатът се затоплил, ледените шапки се разтопили и Гондвана станала пустиня. (На това му викам аз Глобално затопляне!) В следващата фаза Антарктида става царство на папрати и хвощове.

Антарктическият полуостров се образува през юрския период (известен от холивудското кино още като джурасик) преди 200 милиона години, когато от океана се издигат много острови. Западна Антарктида се покрива с гъста иглолостна гора, а поне три вида динозаври доказано са бродили по нейните зелени планини и долини. Но после нещата започнали да се променят. Скарали ли се се, що ли, не знам, но преди 160 милиона години Гондвана се рападнала, сестрите започнали да се откъсват една по една и първо Африка и Индия тръгнали по големия свят, после преди около 40 милиона години Австралия ги последвала, оставяйки Антарктида самичка, а движението на континенталните плочи постепенно я избутало съвсем на юг, океанските води се затворили около изоставената Антарктида и започнало образуването на първите ледници. Само Южна Америка още държала сестричката си за ръка, но преди 23 милиона години връзката им се прекъсва окончателно и се отваря протока Дрейк. Образува се Антарктическото циркумполярно течение, което напълно отделило Антарктида от останалите континенти.

Южният полярен фронт я зазидал в анти-мечешкия Гулаг на Южната полюсна зона. Живите организми постепенно измрели или напуснали завинаги Ледената земя, а ледовете забулили някога зеленото й, пълно с живот лице. От времето преди 15 милиона години Антарктида е почти напълно покрита с лед, като ледената шапка достига сегашните си размери преди около 6 милиона години. Та така, изобилната растителност и богата фауна от далечното минало са в основата на съвременните залежи от органични горива и въглеводороди в недрата на нашата мистична Ледена хубавица. Както и причината палеонтолозите да откриват тонове (буквално) динозавърски кокалак.

А за другите геоложки тайни и находища на ценни метали и минерали в Антарктика тепърва ще научаваме. Геолозите (българските включително) сън не спят да се ровят в миналото на Ледената си любовница и да ни захранват с още праисторически клюки.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: southofreason
Категория: Лични дневници
Прочетен: 76085
Постинги: 29
Коментари: 7
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930