Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2015 03:21 - Южният континент - основни положения
Автор: southofreason Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1656 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Антарктика или Антарктическият регион е южната полярна зона на Земята. Включва замръзналия южен континент Антарктида, бурния Южен океан и далечните изолирани субантарктически острови, всички те заобиколени от малко криволичещата линия на антарктическата конвергенция или Южния полярен фронт. Една десета от планетата. Антарктика е последният девствен район на нашата планета – най-дивият, най-недоизследваният, най-ненаселеният, едва наскоро открит и все още неопитомен. С уникална природа, климат, живи организми. Безспорно най-свирепият и негостоприемен хабитат на Земята. Последното голямо предизвикателство пред човечеството, преди да поемем към другите планети. (Буквално – само 50 години делят първия човек стъпил на южния полюс от първия човек стъпил на Луната. И пак толкова е разликата между първата постоянна база в Антарктида от първата орбитална станция.)

Понеже обикновено е представен като неравна линия нейде там отдолу на земното кълбо, повечето от нас всъщност не си дават сметка, че континентът Антарктида е по-голям по площ от Европа, близо двойно по-голям от Австралия. Трети по големина сред земните континенти. 13 милиона квадратни километра суша. Затиснати под огромна мегатонна ледена шапка, с дебелина от 2.2 километра – най-големият ледник на Земята, съдържащ 90 процента от всичкия лед на света. 75 процента от всичката прясна вода на планетата. Което, харесва ни или не, прави Антарктида много повече от трета по важност.

Континентът е разположен почти изцяло отвъд линията на Полярния кръг – 66 градуса 33 минути и 46 секунди южна ширина. А, ако се чудите защо пък точно там са я начертали тази невзрачна прекъсната линия, а не на по-кръгло число като 65-тия градус да речем – полярният кръг отбелязва границата отвъд която слънцето престава да пресича ежедневно линията на хоризонта и започва да се задържа за повече от 24 часа под или над него. Защото дори небесното ни светило е забелязало, че в Антарктида не живеят хора и следователно няма кой да се оплаква, че звездата ни си нарушава графика на изгреви и залези, и съответно е поразпуснало дисциплината. А, може и да е заради наклона на земната ос спрямо еклиптиката, която е не само пиянски килната, ами и даже още по-нетрезво се кандилка, принуждавайки Южния полярен кръг да се мести понастоящем с около 15 метра годишно по на юг.

Континентът Антарктида е 4500 километра широк (горе-долу колкото Австралия) и има 32 000 километра брегова линия. С едни от най-красивите плажове в света. (Тъй де, кой казва, че за да са плажове трябва да стават за къпане.)

Антарктида е най-студеният, най-ветровитият, най-сухият, най-пустинният, най-високият, най-изолираният, най-недостъпният континент. Държи толкова много „най-“ титли, че е абсолютният географски шампион на планетата.

Изпреварва събратята си континенти и в още една класация – на описваните с думата „единствен“. Единственият континент без държавни граници, национален флаг или собствена валута. Без етнически малцинства, граждански размирици или данъчни служби. Континентът (единственият), чиито (богати) минерални ресурси не се експлоатират. От никого. Изобщо. Единственият континент без нито един хотел. Без железопътни линии и светофари. Единственият без дървета и цветя. Без никакви средства за препитание или оцеляване. Без пещерни рисунки на първобитни човеци. Без войни. Утопичен свят, непринадлежащ на никого. Управляван кооперативно от международен съюз на учени, регулиран от закони за опазване на околната среда и вездесъщите закони на човешката взаимопомощ. Свят, който по всичко гореизброено личи, не принадлежи изобщо на нашата пренаселена, замърсена, свадлива, алчна, размирна малка планетка.

Толкова е различен, единствен и „най-“, че прилича повече на северната ледената шапка на Марс, отколкото на което и да е място на Земята. Как изобщо е попаднал на нея е голяма мистерия.

Е, това е лъжа разбира се. Никаква мистерия няма. Знаят. Същите тези учени. Единствените постоянни заселници на девстения утопичен свят на Атлантида. Пардон! – Антарктида. И разказват с готовност на всеки, който има желание да слуша.

Аз лично смятам да си поприказвам с тях. Но първо трябва да стигна до най-труднодостъпния континет на света.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: southofreason
Категория: Лични дневници
Прочетен: 75661
Постинги: 29
Коментари: 7
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031